Viltspårsträning

Viltspåret syftar till att träna hunden till att bli en duktig eftersökshund.

Jaktförordningen anger:
“Vid jakt efter björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, mufflonfår eller vildsvin ska en hund som är särskilt tränad i att spåra upp skadat vilt kunna finnas på skottplatsen inom högst två timmar från påskjutningen”.

Det är därför viktigt att hunden ges många tillfällen till att tränas för denna uppgift. Viltspår är en utmärkt aktivitet för att stimulera hunden fysisk, mentalt och är även stärkande för relationen mellan förare och hund.
Hämtat från Svensk Dreverklubben

Utrustning man behöver för att träna viltspår: Spårsele och spårlina som får vara max 10 meter lång. Du behöver också blod och en skank oftast en klöv från rådjur, älg eller vildsvin. Snitslar behövs när man tränar så man vet var spåret går.

Lägg gärna spåret på en äng eller i en skog där det helst inte går så många människor och hundar, helst en plats där det inte heller finns så mycket vilt.

Längre fram i träningen bör man lägga in olika typer av underlag och gärna utsätta hunden för olika störningar för att variera spåren.

Det allra första spåret bör vara ca 30-50 meter med en liggtid på ca 30-60 min. Försök att lägga spåret i medvind. Börja med att sätta upp en snitsel i starten och släpp ner skanken och häll några droppar blod.  Skanken har du i ett snöre släpandes några meter bakom dig och i den andra handen har du till blodet som du häller några droppar i varje eller vartannat steg. Skanken ska alltid vara i backen och till en början blodar du hela sträckan. I slutet lämnar du skanken.  Fortsätt gå rakt fram efter spårslutet, efter ca 50 meter kan du vinkla av och gå mot bilen. Tänk på att inte gå för nära ditt utlagda spår, håll ett avstånd på minst 50 meter.

Ta hunden i halsbandet fram till startpunkten, där du selar på hunden. Håll i hundens sele med handen, ta fram den till starten, visa med handen och låt den lukta så länge den vill. Förmodligen kommer hunden bli nyfiken och börja följa spåret, då följer du bara med.

På prov ska det vara minst fem och max tio meter mellan dig och hunden. I början när ni tränar gör det ingenting om du är närmre för att lättare kunna stoppa hunden om den går av spåret. En del väljer att berömma hunden när den tar spåret, något man även får göra på prov.

När hunden hittar fram till skanken i slutet får du överösa den med beröm! Många låter hunden leka en stund med skanken. Efteråt selar du av hunden, det får betydelsen, nu är jobbet slut.
Hämtat från viltspår.com

viltspårsträning med labrador
viltspår-eftersök med labrador

En Labrador under eftersök av skadat vilt